Kirjoittanut Boris Winterhalter | maaliskuu 4, 2009

Ilmastonmuutos ja lysenkoismi

Lysenkoismi ja ilmastonmuutos

Trofim Denisovitch.Lysenko oli nuorena biologina havainnut, että maissinviljelyssä satomäärät riippuivat ympäristötekijöistä. Hän laajensi tutkimuksiaan ja päätyi korostamaan hankittujen ominaisuuksien periytymistä samalla syrjäyttäen perinteisen genetiikan.

Kristian Donnerin kirjoitus lysenkoismista (“Tapaus Lysenko – tiedepolitiikan oppitunti”. Tieteessä tapahtuu 6/2006) selvittää hyvin, miten lysenkolainen biologia sai Neuvostoliitossa Stalinin tuella ylivallan kumoten geenien merkityksen perimässä.

Luonnontiede oli lähes neljännesvuosisadan ajan poliittisen ohjauksen piirissä. Tänä aikana maassa oli mahdotonta harjoittaa geneettistä tutkimusta. Donner pohtiikin missä määrin tämä johtui olosuhteista, eli stalinistisesta diktatuurista, vai pitäisikö vain pyrkiä ymmärtämään tapahtumiin liittyvää logiikkaa, olihan tuolloin suuri tarve kehittää maanviljelyä.

Lysenkoismiä pidetään turmiollisena esimerkkinä poliittisesta puuttumisesta luonnontieteisiin. Onko näin käymässä myös ilmastotutkimuksessa ja etenkin käsiteltäessä ilmastonmuutosta eli -lämpenemistä. Poliittisella mandaatilla perustettu hallitusten välinen ilmastopaneeli (IPCC) näyttää ottaneen lysenkomaisen asenteen, vaikeuttamalla paneelin esittämien väitteiden kritiikkiä.

Britannian pääministeri Tony Blair totesi jo vuosia sitten, että ihmisen aiheuttamaksi väitetty ja katastrofaaliseksi ennustettu ilmaston lämpeneminen on pahempaa kuin terrorismi. Meidän oma pääministerimme taasen kielsi kaiken ilmastonmuutosta koskevan vähättelyn. Tällaiset näkemykset loivat pohjan nykyiselle globaalille “yhteislaululle” tarpeesta estää ilmaston lämpeneminen lopettamalla fossiilisten polttoaineiden käytön. Yhdeksi mekanismiksi valittiin todella outo ratkaisu, eli päästökauppa. Samalla annetaan ymmärtää, että ihminen kykenee pysäyttämään ilmastonvaihtelun lopettamalla fossiilisten polttoaineiden käytön.

Toisin kuin todellisen luonnontieteen vaikeaselkoisuus, nykyinen ilmastonmuutos voidaan lysenkoismin tapaan helposti selittää ja saattaa maallikoille (poliittisille päättäjille) ymmärrettävään muotoon. Kiperän kysymyksen edessä voidaan aina viitata IPCC:n tuhansista sivuista koostuviin raportteihin ja kertoa, että kaikki teoria on jo hallinnassa.

Emeritus professori Cliff Ollier, Länsi-Australian Yliopiston, Geotieteiden osastolta, on asiaa pohdiskeltuaan laatinut aiheesta kohta puoleen ilmestyvän kirjoituksen lysenkoismista ja maapallon lämpenemisestä: “Lysenkoism and Global Warming”, Energy & Environment, vol 20, No 1&2, 2009”.

Ollier vertaa Lysenkon “vernalisaatiota” tämän päivän miljardeja maksavaan ihmisperäiseen hiilidioksidin torjuntaan – yhtäläisyydet ovat hämmästyttäviä.

1. Prosessi käynnistetään poliittisten organisaatioiden kautta
2. Esitetään pokkana, että tiede on selvitetty
3. Vähätellään tai kielletään kaikki lisääntyvä tieto ennusteiden virheellisyydestä.
4. Demonisoidaan oppositio (mendeliläinen genetiikka; ilmastoskeptikot)
5. Tuomitaan oppositio (karkotus Siperiaan; työpaikan tai tutkimusmäärärahojen menetys)
6. Rinnastus ajan ideologiaan (stalinismi; vihreä liike)
7. Ylläpidetään laajaa propagandakoneistoa
8. Luodaan valtava byrokratia, jossa toimeentulo riippuu vallitsevasta ismistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: