Kirjoittanut Boris Winterhalter | lokakuu 28, 2009

Ilmatieteen laitoksen uutinen 27.10.2009

Ilmatieteenlaitos uutisoi Annika Seppälän tekemää tutkimusta auringon aktiivisuudesta ja maapallon lämpötilasta

Ilmatieteen laitoksen uutinen alkaa: Auringolla ja Maan lähiavaruudella on suurempi vaikutus Maan ilmakehän lämpötiloihin kuin aiemmin on oletettu. Talviaikaan lämpötila voi etenkin napa-alueilla paikallisesti vaihdella jopa 2- 3 astetta Auringon toiminnan mukaan, kun aktiivisia ja vähemmän aktiivisia vuosia verrataan keskenään. Auringon hiukkasaktiivisuus ei kuitenkaan vaikuta koko maapallon keskilämpötiloihin eikä siten ole osatekijä ilmastonmuutoksessa.

Ensimmäinen lause kertoo, että IL myöntää auringolle aiempaa suuremman merkityksen maapallon ilmaston säätelyssä. Pysyäkseen omaksumassaan linjassa IL toteaa, että auringon aktiivisuuden vaihtelu ei kuitenkaan vaikuta koko maapaloon ilmastoon ja perusteluna on 40 vuoden kattava aineisto.

IL:n väite perustuu aineistoon, jossa verrataan neljän aurinkopilkkusyklin aikaista hiukkasaktiivisuutta mitattuihin lämpötiloihin. Tässä ilmeisesti pyritään vähättelemään monien aurinkotutkijoiden havaintoja auringon aktiivisuuden ja maapallon lämpötilan selkeästä yhteydestä nimenomaan auringon pitkäaikaisen hiljaiselon vallitessa. Maunder- ja Dalton-minimien aikoina, auringon ollessa vaipuneena hiljaiseloon, ilmasto oli epävakaa eri puolilla maapalloa ja meillä Euroopassa tiesi nälkäkuolemia ja kulkutauteja.

Auringon aktiivisuuden seuraavan syklin todella viivästynyt alku saattaa Pietarissa sijaitsevan Pulkovan Observatorion johtajan mukaan merkitä alkavaa monia vuosikymmeniä kestävää hiljaiseloa. http://www.gao.spb.ru/english/astrometr/abduss_nkj_2009.pdf

Jos ihmisen aiheuttamaksi väitetyn lämpenemisen asemesta maapallo onkin vajoamassa kohti pientä jääkautta muistuttavia kylmiä ja epävakaita ilmastoja, olisi maamme poliittisen johdon ehkä syytä tarkistaa tavoitteitaan ja ennen kaikkea harkita mitä Kööpenhaminassa joulukuun alkupuolella päätetään.

Tällä en suinkaan tarkoita, että unohdetaan energian säästö ja vähempipäästöisten energiamuotojen kehittäminen vaan jätetään hiilidioksidin vastainen taistelu vähemmälle ja keskitytään sopeutumiseen huonompiin oloihin, vaikka kylmään me suomalaiset kyllä olemme ennenkin sopeutuneet.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: