Kirjoittanut Boris Winterhalter | joulukuu 9, 2009

Merten happamoituminen

Kyllä tyhmyys tiivistyy kun keskustelu kiihtyy viranomaistasolla. Esimerkiksi USA:n hallituksessa järjestettävässä kuulustelussa (Select committee) tieteeseen liittyvissä kysymyksissä Dr. Jane Lubchenco, NOAAn hallintojohtaja (National Oceanic and Atmospheric Administration) tiedottaa komitealle (Select Committee on Energy Independence and Global Warming Hearing, ”The State of Climate Science” joulukuun 2 pnä, 2009 merten happamoitumisesta.

Siis 2.12 NOAA:n johtaja Lubchenco yritti vakuuttaa komiteaa miten CO2 aiheuttaa merten happamoitumista ja miten se on turmiollista kalkkikuorisille eliöille ja yhdisti siihen samalla myös kitiinikuoriset ravut ym. Huipuksi hän demonstroi miten CO2 muuttaa veden happamaksi (näkyy videon loppuosassa). Hän kaataa lasiastiaan hanavettä, tiputtaa siihen pH indikaattoriliuosta sinisenä pH:ssa 7. Sitten hän lisää astiaan kuivajäätä (hiilidioksidi pakastettuna -79 asteeseen), joka tietysti poreilee komeasti ja ”heureka” vesi muuttuu keltaiseksi osoittaen sen muuttuneen happamaksi (pH reilusti alle 7, eli laimea happo).

Tässä tämä NOAAn asiantuntija osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä meriveden ominaisuudesta. Meriveden pH on normaalisti 7,8-8,2 siis varsin selkeästi emäksinen. Hän myös sivuuttaa sen tosiseikan, että merivedellä on erittäin suuri puskurivaikutus, eli torjuu happamoitumista. Kaiken kukkuraksi meriveteen ilmasta liukeneva CO2 on lämpötilasta riippuvassa tasapainotilassa. Kyse ei suinkaan ole mistään paineistetusta kaasusta limsapullossa.

Tietoa siitä miten meren eläimet reagoivat CO2 pitoisuuden vaihtelulle löytyy http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091201182622.htm. Siinä todetaan mm, että rapujen ja piikkinahkaisten kuori päin vastoin vahvistuu kohonneessa CO2 pitoisuudessa. Lubchenco mainitsee iloisesti myös lähes yksinomaan kalkkikuorisista pieneliöistä muodostuneet Englannin Doverin liitukalliot, mutta hän ei tiennyt, että niiden syntyessä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli noin 10 kertaa nykyistä korkeampi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: