Kirjoittanut Boris Winterhalter | lokakuu 2, 2011

Professori V-P Salosen ihmeelliset väittämät

YLE TV2:ssa 11.9.2011 esitettiin antoisa dokumentti Autiomaa, jossa kuvattiin Huippuvuorten maisemia ja pienen suomalaisen geologiretkikunnan työskentelyä. Siinä kerrottiin ennen kaikkea retkikunnan johtajan, Helsingin Yliopiston ympäristögeologian professorin, Veli-Pekka Salosen mietteistä geologiasta ja maailman menosta.

Näissä mietteissään hän näköjään luopui kriittisen tiedemiehen roolistaan ja eksyi maalaamaan uhkakuvia ilmastonmuutoksesta, tavalla johon vain eräät poliitikot ovat kyenneet. Esimerkiksi Tony Blair Englannin pääministerinä toimiessaan julisti suureen ääneen, että ”ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on suurempi uhka kuin terrorismi”, siis aikana jolloin terroristien teot aiheuttivat maailman laajuista pelkoa.

V-P Salonen mietiskeli filmin loppupuolella suurin piirtein seuraavia: “Geologit usein sanoo, että geologinen historia on täynnä suurempia ilmastonmuutoksia kuin tänään, mutta mikään ilmastonmuutos ei ole näin nopea. Nyt me puhutaan kymmenen tai sadan vuoden aikaskaalassa tapahtuvasta muutoksesta, joka on samaa luokkaa joka luonnossa tapahtui 10000-100000 vuoden aikaskaalassa. Ollaan tuhatkertaistettu muutoksen nopeutta.”

Tällaisen mielipiteen esittäminen osoittaa harkinnan puutetta tai suunnatonta halua shokeerata kuulijoita. Todellisuudessa (IPCC:n raportit) maapallon tilastoitu lämpeneminen on ollut teollistumisesta lähtien vajaa yksi (1) aste ja tästäkin osa voidaan kirjata sääasemien siirroista johtuviksi (kaupunkisaareke-efekti). Geologina Salosen olisi pitänyt olla tietoinen jääkauteen liittyvistä nopeammista ja suuremmista lämpötilamuutoksista.

Salonen jatkaa: “Jos mennään toiseen suuntaan, niin tämä ilmastonmuutos vastaa meteoriitti-iskun aiheuttamaa muutosta. Se [nykyinen ilmastonmuutos] on lähempänä sitä [meteoriitti-iskua] kuin luonnollista ilmastonmuutosta.”

Historiallisena aikana suurimpiin kuulunut Tunguskan meteoriitti tai komeetta iskeytyessään v. 1908 maahan Siperiassa aiheutti metsän tuhoutumista muutaman kymmenen kilometrin säteellä iskukohdasta. Mitään pysyvämpää vaikutusta sillä ei ollut. Sen sijaan monet “luonnolliset” tulivuorten purkaukset ovat jättäneet jopa usean vuoden kestäneet vaikutukset, kuten Tamboran purkaus 1815 jota seurasi “vuosi ilman kesää”, esim. .
Salonen jatkaa: “Mun mielestä on ihan tyhmää verrata nykyistä ilmastonmuutosta geologisiin muutoksiin. Jos sitä halutaan verrata niin sitä pitäisi verrata tällaiseen katastrofiin kuten meteoriitti-iskusta tai ydinsodasta tai vastaavasta ja siinä mielessä kysymys on sellaisesta arvaamattomasta, inhottavasta kokeilusta jonka todistajaksi meidät kaikki on pantu.”

Ihmettelen millä Salonen perustelee uskoaan, että meneillä oleva vähäinen lämpeneminen olisi katastrofaalista. Vielä kauheampaa on verrata sitä ydinsotaan. Eikö hän näe nykyistä alle asteen lämpenemistä vain luonnollisena toipumisena Pienen jääkauden surkeista olosuhteista, kuten monet muut geologit. Nykyinen lämpeneminen kun ei juurikaan poikkea keskiajan lämpökaudesta.

Voisin ehkä jossain määrin ymmärtää Salosen näkemyksiä, jos nykyisen pelotteludoktriinin taustalla olevat ilmastomallit pystyisivät selittämään menneiden aikojen tunnettuja ilmastonmuutoksia, mutta siihen ne eivät ainakaan vielä kykene. Pienenä lievennyksenä Saloselle toteaisin lopuksi, että toki ihminen muuttaa ilmastoa, mutta tämä koskee lähinnä paikallisia tai alueellisia maankäytöstä johtuvia muutoksia. Maapallon väestömäärän kasvulle ei kukaan tunnu mahtavan mitään paitsi ehkä naisten koulutuksen lisäämisen kautta.

Mainokset

Responses

  1. Vaikea on kyllä yhdistää näitä kahta asiaa, ilmaston luonnollinen muutos ja ydinsota. Pitäsiköhän sitä kysyä Hirosiman tai Nagasakin pommeista selvinneiltä, että jos nyt saisit valita atomipommin tai tämän toisen vaihtoehdon väliltä!
    Entä sitten tämä meteoriitti-iskun aiheuttama muutos… Tiedän kyllä mihin voisi iskeä vaikka hieman pienempikin meteoriitti tai edes kohtuukokoinen sateliittista irronnut osa;)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: