Kirjoittanut Boris Winterhalter | tammikuu 28, 2012

IPCC:n työn alla oleva viides arviointiraportti AR5

IPCC arvioi maapallon ilmastoa

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) on vuodesta 1990 lähtien tuottanut 5-6 vuoden välein arviointiraportteja maapallon ilmaston tilasta tavoitteena selvittää, missä määrin ihminen on toimillaan aiheuttamassa vaaralliseksi oletettua maapallon lämpenemistä. Toisin kuin IPCC uskottelee, esitettyjen uhkakuvien tieteellinen tausta perustuu vankkumattomaan uskoon ilmastomalleihin, eikä niinkään oikeaan tieteelliseen metodiikkaan.

IPCC Suomessa

Suomessa IPCC:n työstä ja sen ilmastopoliittisesta sanomasta vastaa ympäristöministeriön asettama IPCC-työryhmä, joka kokoaa yhteen alan tutkijat ja eri ministeriöiden edustajat. Työryhmä toimii IPCC:n kansallisena verkkona, kokoaa ja esittää Suomen ilmastonäkemykset IPCC:lle, tiedottaa päätöksistä julkisuuteen ja edistää Suomen asiantuntijoiden osallistumista IPCC:n työhön.

Ilmatieteen Laitos ilmoittaa kotisivuillaan, että IPCC:n viides arviointiraportti (AR5) on työn alla ja julkaistaan neljässä osassa loppuvuoden 2013 ja vuoden 2014 aikana. Raporttia laatii 831 kirjoittajaa, jotka valittiin 3000 ehdokkaan joukosta; Suomesta oli mukaan kelpuutettu 4 henkilöä; ”uusin arviointiraportti”

IPCC raporttien vertaisarviointi

Aiempien raporttien tapaan tekstin raakavedos alistetaan ennen lopullista painatusta vertaisarvioitavaksi, mutta aiemmasta avoimesta toimintaympäristöstä poiketen arviointitehtävään valitaan hakemusten perusteella riittävän pätevyyden omaavat, mutta vain IPCC:n sisäpiirin kelpuuttamat henkilöt.

Viimevuosien ankaran kritiikin pakottamana IPCC on omaksunut avoimuuden ja läpinäkyvän toimintatavan, mutta kuitenkin ne harvat ja valitut asiantuntijat, jotka saavat tutustua ja kommentoida raporttia, joutuvat allekirjoittamaan vaitiololupauksen. Heitä kielletään välittämästä tietoa joukon ulkopuolisille, siis muun muassa niille asiantuntijoille, joita ei ole hyväksytty tehtävään – heitä ei saa lähestyä edes konsultointimielessä.

Arviointeja koskeva kritiikki

Onneksi ilmastoskeptisessä yhteisössä on myös tutkijoita, jotka eivät toki levittele saamiaan luottamuksellisia tekstejä, mutta kyllä kommentoivat IPCC:n esittämiä kyseenalaisia väitteitä. Näistä vihjeistä on käynyt ilmi, että jo edellisissä arviointiraporteissa esitettyjä vakavia puutteita ja tieteellistä kritiikkiä ei ole huomioitu nyt viimeisteltävänä olevassa raportissa.

On käynyt selväksi, että uusimman raporttivedoksen yleisenä piirteenä on todennäköisyyksien vääristelevä käsittely, rajoittuminen sisäpiirin asiantuntemukseen, sekä kunnioituksen puute vaihtoehtoisia tieteellisiä argumentteja kohtaan. Uskottavuutta rapauttavat myös ilmastomallinnuksessa sovellettavat kyseenalaiset menettelyt.

Vääriä väitteitä

IPCC:n viidennen raportin ensimmäisen tieteellisiä perusteita arvioivan osan väitetään erheellisesti edustavan koko maapallon tieteellisen yhteisön näkemystä ja sisältävän kattavan yhteenvedon uusimmista ilmastonmuutosta koskevista tieteellisistä tutkimuksista.

– IPCC vakuuttaa edelleen, että ihmisen aiheuttamaksi väitetty maapallon vaarallinen lämpeneminen on totta, vaikka monet sitoutumattomat ilmastotutkijat ovat jo vuosien ajan voimakkaasti kyseenalaistaneet tämän pelkän hypoteesin tasolla olevan väitteen. On valitettavasti itsestään selvää, että näitä poikkeavia näkemyksiä edustavia tutkijoita ei ole voitu päästää mukaan laatimaan viidettä arviointiraporttia.

– Lisäksi käy ilmi, että raportissa on todellisuudessa viitattu lähinnä sellaisiin tutkimuksiin, jotka näyttävät tukevan olettamusta ihmisen aiheuttamaksi väitetystä ilmaston vaarallisesta lämpenemisestä. Niistä harvoista ihmisen syyllisyyttä kyseenalaistavista tutkimuksista, joihin raportissa on viitattu, on sanoma taitavasti vesitetty tai todettu, että asiaa ei ole riittävästi tutkittu – ei siis voida huomioida johtopäätöstenteossa.

Raportin (WG1 IPCC Fifth Assessment Report (AR5), Climate Change 2013: The Physical Science Basis) “tieteelliset perusteet”-osan läpimenevänä liioittelevana teemana on ihmisperäisistä päästöistä lähtöisin olevan hiilidioksidin maapallon ilmastoa uhkaava vaikutus. Jatkuvasta vakuuttelusta huolimatta hypoteesin kannattajat eivät esitä minkäänlaisia päteviä tieteellisiä tai kokeellisia todisteita hiilidioksidin merkittävästä ilmastovaikutuksesta.

Koko hypoteesi perustuu hiilidioksidin tunnettuun fysikaaliseen kykyyn absorboida ja emittoida lämpösäteilyä ja näin “myötävaikuttaa” maapallon eliömaailmalle suotuisan ilmaston olemassa oloon. Ihmisperäisten kasvihuonekaasupäästöjen hypoteettiseen vaikutukseen kriittisesti suhtautuvat tutkijat kuitenkin epäilevät mitattujen ja ennustettujen hiilidioksidipitoisuuksien nousun voivan aiheuttaa sellaisia uhkaavia muutoksia ilmastojärjestelmässä kuin mitä IPCC skenaarioissaan esittää.

Raportit arvioitava puoluettomasti

Esillä olevaan raporttiin perehtyneet kriittiset tutkijat pitävät siinä esitettyjä väitteitä huonosti perusteltuina tai jopa virheellisinä, poliittisesti värittyneinä, eivätkä siksi oikeuta väittämään, että ihmisperäisten kasvihuonekaasujen päästöjen rajoittamisella voitaisiin vaikuttaa maapallon ilmaston pääosin luontaiseen vaihteluun. Samalla vaaditaan, että viides ilmastoraportti alistetaan puolueettoman työryhmän arvioitavaksi.

Mainokset

Responses

  1. Tuo linkki ”kotisivuillaan” osuu kyllä hyvään kohtaan ilmatieteen laitoksen sivulla. Se kuvastaa hyvin mikä on tuon laitoksen agenda! Huvittava yksityiskohta muuten ”asiallisessa jutussa” on tuo maininta Nobelin rauhanpalkinnosta Al Gorelle, hänet kun palkittiin ilmastonmuutoksen vastaisesta työstään. Mutta teksti ei kerro mitä Al Gore on tehnyt ilmastomme hyväksi! Luulisi ilmatieteen laitoksen erottavan faktat fiktioista? Mutta toisaalta, Torinon kääreliinaakin jotkut tiedemiehet pitävät edelleen aitona, vaikka se on useaan otteeseen todistettu väärennökseksi!

    • Hyvä kommentti tuosta Al Goren tekemisistä. Tuonhan voisi tulkita, että palkinto tuli siitä, että Al Gore palkittiin ilmastonmuutonmuutosta koskevan keskustelun vastustamisesta; Hurraa!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: