Kirjoittanut Boris Winterhalter | 31 lokakuun, 2015

Anteeksipyyntö lukijoilleni

Olen valitettavasti laiminlyönyt omien sivujeni päivittämistä. Yritän vastaisuudessa olla hieman aktiivisempi.

Äsken lähetin Suomen Kuvalehden päätoimittajalle, Ville Pernaalle viestin, jossa perään kuulutan täsmällisempää sanojen valintaa, ettei lukija saa väärää mielikuvaa ilmaston vaihtelusta:

Hei
Vaikka olen kovasti tyytyväinen Suomen Kuvalehden nykyiseen sisältöön, olen jälleen kerran pettynyt uutisoinnissa käytetyistä mielikuvista – ikään kuin ihmisen aiheuttamaksi väitetty ilmastonmuutos olisi faktaa:
Suomen Kuvalehti: SK44 (2015) siv 12 ”Pohjoisen valtapeli”. Sinänsä tärkeä aihe, sillä Jäämeren alueeseen liittyy suuria taloudellisia ja poliittisia intressejä. Koska koko käsite perustuu spekulointiin ontuvien ilmastomallien antamilla skenarioilla, uutisoinnissa pitäisi käyttää ehdollisia sanamuotoja ja välttää varmoja sanakäänteitä – ”olisi” eikä ”on”.
Aurora Rämö kirjoittaa mm  Arktisen alueen rikkaudet ovat [olisivat] samalla sen tuho … Mitä nopeammin jää sulaa [sulaisi], sitä pikemmin valtiot ja suuryritykset pääsevät [pääsisivät] käsiksi sen rikkauksiin… rikkauksien käyttö [saattaisi] kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään…”  Saman jutun yhteydssä olevien karttojen otsakkeet: ”ILMASTO lämpiää [voisi ehkä lämmetä] arktisella alueella kaksi kertaa nopeammin kuin muualla… VÄYLÄT ovat [olisivat] lyhyempiä ja niiden väitetään [voitaisiin ajatella] säästävän valtavasti aikaa ja rahaa laivaliikenteessä… AJANKOHDASTA on vain epävarmoja arvioita: jää saattaisi sulaa kesäksi jo 2030 tai vasta 2100.
Norjalainen geologikollegani Ole Humlum Oslon Yliopistossa on vuosia pitänyt erinomaista tieteellistä sivustoa http:climate4you.com maapallon ilmastosta ja siihen liittyvistä havainnoista ja mittauksista.
Jäämeren jääkentät ovat luonteeltaan hyvin vaihtelevia, osittain monivuotisia osittain vuosittain muuttuvia, herkästi tuulten ja merivirtojen kuljettamia. Satelliittikuvista tulkitaan jään ulottuvuutta ja laatua. On myös huomattava, että kartoissa ja käyrissä jään laajuus perustuu satelliittikuviin, jossa jää peitteiseksi luetaan alueet, jossa jäätä on vähintään 15 % pinta-alasta.
Humlumin sivulla kuva http://climate4you.com/images/IRAC%20JAXA%20ArcticSeaIceExtentSince20020601.gif osoittaa miten jään laajuus on vaihdellut viimeisten 13 vuoden aikana. Vastaavasti National Snow and Ice Data Centren sivuilla http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/ on interaktiivinen laajuutta vuodesta toiseen osoittava käyrästö, kuvaten jään vaihtelevaa laajuutta. Mistään selkeästä trendistä ei ole kyse.
Peräänkuulutan asiallista uutisointia maapallon ilmaston vaihtelusta (yleensä luonnollista). Onhan ilmasto vaihdellut historian aikana laidasta laitaan ilman, että ihmisen toimet näkyisivät. Toki ihminen pystyy saastuttamaan ympäristöään, mutta se onkin ihan eri asia.
Rakentavin terveisin
Boris Winterhalter

Kommentit

  1. Niinpä niin. Asiallinen artikkeli ei helposti ole yhtä myyvä kuin kaikesta tolkusta huolella kaukana pysyttelevä sensaatiohakuinen huuhaa-artikkeli. Mutta ikävintä tässä on se, että Suomen Kuvalehden tapainen (entinen) laatulehti on lähtenyt iltapäivälehtien tyyppiselle sensaatiohakuiselle tielle. Lehdelle, joka on suosionsa saavuttanut tasokkaalla journalismilla tällainen takinkääntö on melko varmasti lopun alku.

    Lepää rauhassa, Suomen Kuvalehti.

    • Hei!
      Vasta nyt huomasin kommenttisi liittyen Suomen Kuvalehteen. Ala-arvoisuuden huippu oli tämän vuoden nro 48 ja siinä juttu ”Tämä on vasta alkua”, jossa siteerataan IL:n ylijohtajana Petteri Taalasta sekä esitetään tuulesta temmattua grafiikkaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggaajaa tykkää tästä: